سالی ۴۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه نرخ ارز داده می‌شد/ بازار طی یکی دو روز آینده اشباع می‌شود

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: هر سال به خاطر مابه‌التفاوت نرخ ارز ترجیحی و نرخ بازار آزاد ۴۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه داده می‌شد که عمده آن به جیب واسطه‌ها و دلالان و واردکنندگان وارد می‌شد.

به گزارش روز یکشنبه اگزیم نیوز، حجت‌الله عبدالملکی در برنامه جهان آرا شبکه افق اظهار داشت: مبنای کار دولت از ابتدا عدالت بود و همه اعضای دولت معتقد هستند که باید کارها برمبنای عدالت انجام شود در حالیکه ارز ۴۲۰۰ تومانی که برای کالاهای اساسی پرداخت می‌شد تفاوت آن با ارز آزاد حدود ۲۰ هزار تومان بود که سالانه حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان از جیب مردم برداشته می‌شد و به عده‌ خاصی پرداخت می‌شد.

وی افزود:‌ارز دولتی ناشی از صادرات نفت و گاز و فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی که مربوط به دولت و متعلق به مردم است و قیمت آن ارز ۲۴ تا ۲۵ هزار تومان بود اما دولت آن را به نرخ ۴۲۰۰ تومان به نهاده‌ها اختصاص می‌داد و در هر دلار ۲۰ هزار تومان یارانه از جیب مردم داده می‌شد. 

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: سالانه ۲۰ میلیارد تومان ارز ترجیحی داده می‌شد که در سال ۴۰۰ هزار میلیارد تومان از جیب مردم به گروه‌های خاص داده می‌شد. به بهانه‌ اینکه کالای اساسی مانند تخم‌مرغ و مرغ را به مردم ارزان بدهیم.

عبدالملکی گفت: پنج گروه در این مسئله شریک بودند که چهار بخش غیر مردمی بود و یک بخش دلالان که نهاده دامی واردا می‌کردند و قسمتی از آن را در بازار آزاد می‌فروختند. بخش دوم به جیب قاچاقچی‌ها وارد می‌شد که روغن و آرد یارانه‌دار را از کشور خارج می‌کردند. یک بخش به جیب خارجی‌ها می‌رفت که در قفسه‌های مغازه‌های پاکستان و افغانستان روغن ایرانی عرضه می‌شد، یک بخش به جیب تولیدکننده خارجی می‌رفت که به جای ارز ۲۴ هزار تومانی ارز ۴۲۰۰ تومانی داده می‌شد و یک بخش هم قرار بود مرغ ارزان به مردم برسد قسمتی از آن به این نرخ به مردم نمی‌رسد. در حالیکه در طرح جدید کل ۴۰۰ هزار میلیارد تومان در قالب یارانه نقدی به مردم می‌رسد.

به گفته وی؛ در بخش مردمی هم کسانیکه بیشتر مصرف می‌کردند از یارانه بیشتری برخوردار بودند و دهک‌های پایین درآمدی مرغ و تخم‌مرغ کمتری می‌خوردند که سرانه مصرف در پایین شهر ماهی یک تا کیلو اما در بالاشهر به ۲۰ کیلو هم می‌رسید.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: در حال حاضر برای سه دهک پایین درآمدی جامعه ماهانه ۴۰۰ هزار تومان و برای ۶ دهک دیگر ۳۰۰ هزار تومان پرداخت می‌شود و دهک متمول جامعه هیچی دریافت نمی‌کنند. بنابراین قاچاق از محل تفاوت ارز از بین می‌رود و همچنین تولیدکننده داخلی تقویت می‌شود. بنابراین طرح اصلاح یارانه‌ها به نفع مردم است. 

عبدالملکی ادامه داد: ضریب جینی به شدت کاهش می‌یابد. در حالت اول یارانه در چهار دهک به مردم نمی‌رسید و در بخش آخر هم عمده آن به پولدارترها می‌رسید. اما در طرح جدید معیشتی همه یارانه به مردم می‌رسد و اختلاف طبقاتی را کاهش می‌دهد. 

وی در مورد افزایش نرخ دلار گفت: بحث دلار موقتی است و در روزهای آینده آرامش در بازار ارز برقرار می‌شود. خود دولت اثر افزایش قیمت کالاهای اساسی بر روی ۵۰۰ قلم کالا را بررسی کرده است که اثرات واقعی و نه اثر روانی بر قیمت‌ کالاهای دیگر بسیار محدود است. 

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: برای دهک‌های کم درآمد پرداخت یارانه نقدی به نفع آنها است. یک خانوار چهار نفر دهک کم درآمد ماهی ۱.۶ میلیون تومان دریافت می‌کند در حالیکه قبل از اجرای طرح هزینه خانوار ۲۴۱ هزار تومان بود و بعد از اجرای طرح این هزینه به ۵۶۸ هزار تومان از کالای اساسی می‌رسد و ماهی یک میلیون تومان پول جدید برای خانوار به دست می‌آید. در دهک دوم براساس قیمت قبلی ۳۳۶ هزار تومان و در قیمت جدید ۸۰۳ هزار تومان، در دهک سوم مخارج به قیمت قبلی ۳۷۵ هزار تومان و به قیمت جدید ۹۱۸ هزار تومان و سود آنها ۷۰۶ هزار تومان خواهد بود. در دهک ۶ مخارج به قیمت قبلی ۴۳۶ هزار تومان و به قیمت جدید یک میلیون و ۴۸ هزار تومان خواهد بود. در دهک نهم برای خانوار چهار نفره ماهانه ۱۸ هزار تومان به نفع آنها خواهد بود.

عبدالملکی عنوان کرد: بنابراین سه دهک درآمدی به خاطر درآمد پایین دچار فقر پروتئین بودند اما اکنون با یارانه نقدی درآمد آنها افزایش می‌یابد.

وی این اطمینان را هم داد که با گران کردن کالاها بدون ضابطه سرسخت برخورد شده و کنترل در بازار تشدید می‌شود. 

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: یک ریال از منابع آزادسازی و واقعی‌سازی ارز به جیب دولت نمی‌رود و همه آنها برای مردم توزیع می‌شود. یک بخش از آن برای یارانه معیشتی و بخشی نیز برای یارانه نان و دارو اختصاص می‌یابد. 

عبدالملکی در مورد اینکه چرا این طرح در دولت‌های قبل اجرا نشد، عنوان کرد: همه اقتصاددانان به نحوه اجرای ارز ۴۲۰۰ تومانی اعتراض داشتند. سال ۹۹ مجلس در بودجه ۱۴۰۰ تصویب کرده بود که ارز ترجیحی نباشد اما دولت قبل در اجرای آن مقاومت کرد و مجلس هم بودجه را اصلاح کرد و ۸ میلیارد دلار برای کالاهای اساسی اختصاص داد. دولت قبل می‌گفت دنبال دردسر نیست و روالی که کسی صدایش در نمی‌آمد را اجرا کرد و وارد چالش نشد. اما در دولت جدید رئیس جمهور از ابتدا معتقد بود ارز ترجیحی برخلاف عدالت است ولو اینکه توضیح دادن برای مردم زمان داشته باشد و عده‌ای اعتراض کنند اما سال قبل که لایحه بودجه به مجلس رفت در لایحه تصویب شد ارز ترجیحی نباشد و آنچه در مجلس تصویب شد ارز به نرخ سامانه نیما و نزدیک نرخ آزاد باشد اما قدرت خرید مردم با کالابرگ حفظ شود.

به گفته وی، قبل از اینکه زیرساخت‌ها آماده شود نباید اجرا می‌شد و قرار بود از مهرماه سال قبل این طرح اجرا شود اما روی جوانب آن کار شد و هر کاری که به نفع مردم باشد دولت دنبال می‌کند. البته مردم سؤالاتی دارند و دولت به آن پاسخ می‌دهد و قرار است با کمترین خسارت این طرح اجرا شود.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: هر ماه که این طرح دیرتر اجرا شود ۳۸ هزار میلیارد تومان از جیب مردم به جیب دلالان واریز می‌شود. 

عبدالملکی در مورد اعتراض مردم به حذف یارانه معیشتی گفت: ۹۰ درصد مردم یارانه معیشتی گرفتند دو گروه اعتراض دارند یکی کسانی که قبلاً یارانه ۴۵ هزار تومانی و معیشتی نمی‌گرفتند و از سال ۹۳ سازمان هدفمندی زیر نظر سازمان برنامه و بودجه قرار گرفت و سامانه این سازمان برای ثبت‌نام یارانه بسته شده بود، الان هم همه عملیات برای اعتراض به یارانه از طریق سامانه حمایت https://hemayat.mcls.gov.ir/ و تلفن گویای ۰۲۱۶۳۶۹ و شماره ۰۹۲۰۰۰۰۶۳۶۹ اعلام کنند که در این شماره پرسیده می‌شود، اگر جزو نیروهای مسلح هستید به همان سازمان مراجعه کنید، اطلاعات آنها نزد سازمان مربوطه است و افراد دیگر کد ملی سرپرست خانوار و شماره همراه خود را وارد می‌کنند دهک آنها مشخص می‌شود و درخواست خود را برای برقراری یارانه ثبت می‌کنند. 

وی افزود: فرایند بررسی کسانی که اعتراض خود را ثبت کنند، انجام می‌شود. همچنین شماره تلفن ۰۲۱۶۳۶۹ کارشناسانی از جامعه معلولان کشور به تعداد ۱۲۰ نفر شبانه‌روز پاسخگوی سؤالات هموطنان هستند. رسیدگی به اعتراضات در اسرع وقت انجام می‌شود و مردم کمی صبوری کنند. 

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مورد معیار دهک‌ها عنوان کرد: مجموعه‌ای از متغیرهای اقتصادی مانند گردش حساب بانکی، سودهای بانکی، ملک و خانه در سامانه موجود نیست و بقیه دارایی‌های خانوار رسیدگی می‌شود.

به گفته عبدالملکی گردش مالی خانوار برای چند سال بررسی می‌شود مثلاً‌ از سال ۹۶ تاکنون تراکنش‌ها بررسی می‌شود، ممکن است در یک مقطع رقم بزرگی در حساب آمده باشد اما ملاک نیست. 

وی افزود: همه این اطلاعات با ضرایب مشخص محاسبه می‌شود و ترکیب آن یک شاخص و عددی می‌دهد که اولویت‌بندی را مشخص می‌کند و بعد خانوار در نظر گرفته می‌شود. مثلاً تعداد خودروهای یک خانوار و مجموع درآمد اعضای خانوار با هم لحاظ می‌شود.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در مورد بررسی اعتراضات مردم گفت: هر کسی اعتراض کند، بررسی می‌کنیم، اگر مشمول شد،‌یارانه او نزد سازمان هدفمندی محفوظ است و. پرداخت می‌شود، گاهی اعتراضات به خاطر عدم اطلاع مردم است که به آنها توضیح می‌دهیم. 

عبدالملکی بیان داشت: سامانه وزارت کار آنقدر هوشمند نیست که تشخیص دهد یک نفر کارت خود را به دیگری داده است تا با آن تجارت کند یا برخی خودروی قولنامه‌ای فروخته‌اند که سامانه قولنامه را نمی‌شناسد و باید از ملکیت فرد خارج شود. به عنوان مثال برادر من که حساب تنخواه شرکت در دست او است به خاطر گردش مالی زیاد از شمول یارانه خارج شد.

وی در مورد کافه‌داران و رستوران‌داران با قیمت‌های جدید اظهار داشت: آنها قیمت‌گذاری از طریق صنف خود دارند و تنظیم بازار مرتب  آنها را رصد می‌کند که اثر افزایش قیمت کالاهای اساسی بر روی محصولات آنها چقدر است و نباید بیش از رقم مورد نظر افزایش قیمت بدهند.

جریمه متخلفان گرانفروشی ۵ برابر شد

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: مجازاتی که برای متخلفان در نظر گرفته شده براساس مصوبه سران قوا پنج برابر شده است و سازمان تعزیرات حکومتی اجازه یافته‌اند واحدهای صنفی متخلف را پلمپ کنند و با بنر گرانفروشی به مردم اعلام کنند و در کارخانه‌هایی که قیمت بالا اعمال کنند مجازات جدی باشد و سازمان‌های صنعت و معدن و جهاد کشاورزی به محل تنظیم بازار و بازرسی و نظارت تبدیل شده‌اند.

عبدالملکی خاطرنشان کرد: بنده به عنوان عضوی از دولت شرایط را متفاوت با گذشته می‌دانم و اگر کسی بخواهد تخلف کند به صرفه نخواهد بود.

وی در مورد کالابرگ عنوان کرد: براساس تکلیف قانون بودجه کالابرگ الکترونیکی باید برقرار شود که وقتی مردم به فروشگاه مراجعه می‌کنند کالاهای خاص را به تعداد مشخص خریداری کنند و قیمت کالا به اندازه قیمت قبل از اجرای طرح معیشتی خواهد بود و زمان اجرای کالابرگ از سوی دولت اعلام خواهد شد.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: اجرای طرح کالابرگ به خاطر سیستم‌های الکترونیکی کدنویسی و سخت‌افزاری و لجستیک ۲-۳ ماه طول می‌کشد و هر وقت کالابرگ الکترونیک آماده شد یارانه نقدی به کالابرگ الکترونیکی منتقل می‌شود و یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومانی برای حمایت مردم اختصاص می‌یابد.

عبدالملکی در مورد اینکه آیا اجرای این طرح مانند دولت سازندگی است، گفت: دولت در راستای عدالت حرکت می‌کند که برمبنای نظر اقتصادی اسلامی و اقتصاد مقاومتی و نه نظریه نئولیبرال و سوسیالیستی باشد و این طرح به نفع مردم خواهد بود نه اینکه مانند دولت‌های قبل ثروتمندان ثروتمندتر و فقرا فقیرتر شوند و عده‌ای زیر چرخ تعدیل اقتصادی له شوند. 

به گفته وی، با طرح اصلاح یارانه‌ها اقتصاد ملی تقویت و قاچاق کم می‌شود و مجموع شاخص‌های اقتصاد بهتر می‌شود.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: در مسئله تأمین کالاهای اساسی ظرف یکی دو روز آینده بازار اشباع می‌شود و دولت سیزدهم قبول کرده است که چالش اصلاح یارانه را به دوش بکشد. امیدواریم به فضل الهی این طرح موفق شود.

کد خبر 52787

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 6 + 10 =